مقدمه‌ی تفاوت گواهی تمکن مالی با ویزای تمکن مالی

اگر تصمیم به مهاجرت و اقامت در یک کشور خارجی را گرفته‌اید، احتمالا اصطلاح «تمکن مالی» را زیاد شنیده‌اید. تمکن مالی، یعنی شما از نظر مالی مستقل هستید و توانایی حمایت از خود و اعضای خانواده را دارید. در فرآیند مهاجرت و اقامت در یک کشور خارجی، با دو روند «گواهی تمکن مالی» و «ویزای تمکن مالی» روبرو خواهید شد که با یکدیگر تفاوت زیادی دارند. گواهی تمکن، یکی از مدارک در پروسه درخواست ویزا است و ویزای تمکن مالی یا خود حمایتی، نیز یک روش مهاجرت و مجوز اقامت موقت یا دائم به حساب می‌آید. با ما در النورا همراه باشید تا تفاوت این دو را بررسی کرده و با هر کدام بیشتر آشنا شویم.

گواهی تمکن مالی چیست؟

گواهی تمکن مالی، یکی از مدارک لازم در پروسه درخواست و اخذ انواع ویزا همچون ویزای شینگن، ویزای توریستی، تحصیلی و اقامت موقت است که باید آن را به سفارت کشور مقصد ارائه کنید. این گواهی نشان می‌دهد که شما در طول اقامت در کشور مقصد، توانایی مالی لازم برای صرف هزینه‌های مختلف در آن کشور را دارید. گواهی را بانک صادر و مشخص می‌کند که موجودی حساب شما چقدر است. سفارت کشور مورد نظر، حداقل مبلغی را بسته به هزینه‌های زندگی، ملیت، نوع ویزا و مدت اقامت شما تعیین می‌کند و از شما گواهی تمکن مالی صادر شده از طرف بانکی که در آن حساب دارید را می‌خواهد.

روش دریافت گواهی تمکن مالی

برای دریافت گواهی تمکن مالی، می‌توانید به تمام بانک‌های خصوصی یا دولتی مراجعه کنید. پول موجود در حساب شما باید بر اساس نوع ارزی که سفارت کشور مقصد تعیین کرده باشد. نامه تمکن، موجودی حساب شما در ۳ ماه یا ۶ ماه گذشته از روزی که درخواست اخذ گواهی تمکن را به بانک داده‌اید، مشخص می‌کند. تمکن مالی شما فقط با پول نقد در حساب‌تان اثبات می‌شود نه سند ملک، سهام، بیمه یا هر نوع حساب دیگر. سفارت کشور مقصد، بر اساس نرخ ارز دلار، یورو و یا هر ارز تعیین شده دیگر، حداقل موجودی لازم را تعیین می‌کند و شما نیز باید به نرخ روز ارز، گواهی تمکن را از بانک دریافت کنید. گواهی تمکن، معمولا به زبان انگلیسی صادر می‌شود و چنانچه به زبان فارسی باشد ملزم به ترجمه آن و سپس ارائه به سفارت هستید.

تصویری از برگه‌ی محاسبه ی تمکن مالی برای عنوان روش دریافت گواهی تمکن مالی انتخاب شده است.
تمکن مالی توسط بانک صادر می‌گردد تا تضمینی برای طرف دیگر که ممکن است سفارت، دانشگاه، فروشنده و… باشد را فراهم نماید

 

نحوه محاسبه تمکن مالی

ارائه گواهی استعلام تمکن مالی، از الزامات پروسه درخواست ویزا به شمار می‌رود که مانده حساب شما را به کشوری که قصد سفر به آن را دارید نشان می‌دهد. رقم تمکن را کشور مقصد مشخص می‌کند که بسته به نوع ویزا، هزینه‌های زندگی، مدت اقامت، تعداد افراد و سیاست‌ها و قوانین امورات برون مرزی کشور مورد نظر متغیر است. برای مثال در حوزه ویزای شینگن، معمولا قوانین تمامی کشورها در پروسه صدور ویزا نزدیک به یکدیگر هستند، اما هزینه‌های زندگی در هر کدام از این کشورها با هم تفاوت دارند. جدول زیر نمونه‌ای از چند کشور حوزه شینگن و مبالغی است که برای اثبات و درج در گواهی تمکن مالی در نظر گرفته‌اند:

کشور مبلغ تمکن مالی (۱نفر)
فرانسه ۱۲۰ یورو روزانه بدون مدرک اقامت

۶۵ یورو روزانه در صورت اقامت در هتل

۳۲.۵ یورو روزانه در صورت اثبات محل اقامت ارزان

آلمان ۴۵ یورو روزانه
هلند ۳۴ یورو روزانه
ایتالیا مبلغ ثابت ۲۶۹.۶۰ یورو برای اقامت تا ۵ روز

۴۴.۹۳ یورو روزانه برای اقامت ۶ تا ۱۰ روز

۵۱.۶۴ یورو روزانه برای اقامت ۱۱ تا ۲۰ روز

۲۰۶.۵۸ یورو مبلغ ثابت به اضافه ۲۷.۸۹ یورو روزانه برای اقامت بالای ۲۰ روز

اسپانیا حداقل مبلغ ۵۸۳.۷۴ یورو برای اقامت تا ۱۰ روز

۶۴.۸۶ یورو روزانه برای اقامت بیشتر از ۱۰ روز

 

توجه داشته باشید این مبالغ گواهی تمکن که برای نمونه ذکر شد، مبالغ قطعی نیستند و ممکن است مدام تغییر کنند. بنابراین بهترین کار این است که از سفارت کشور مورد نظر یا کارگزاری‌های معتبر، اقدام به استعلام تمکن مالی کافی برای اخذ ویزا کنید.

مدارک مورد نیاز برای دریافت گواهی تمکن مالی

فرآیند اخذ گواهی تمکن مالی برای هر نوع ویزا پیچیدگی خاصی ندارد. با مراجعه به بانک مورد نظر و واریز وجه مورد نظر کشور مقصد سفر و ارائه مدارک زیر می‌توانید نامه تمکن خود را دریافت کنید:

  • کارت ملی
  • اصل و کپی پاسپورت
  • اصل وکالت‌نامه نماینده قانونی در موارد وکالت به غیر
  • فرم تکمیل شده درخواست صدور گواهی تمکن مالی

نامه تمکن مالی معمولا به چند زبان صادر می‌شود، اما برای ارائه به سفارت لازم است به زبان انگلیسی باشد. اگر نامه تمکن را به زبان فارسی گرفته‌اید باید آن را ترجمه کنید و تحویل سفارت دهید.

نکات مهم در مورد اخذ گواهی تمکن مالی

نامه تمکن، فرمی رسمی با سربرگ و تاییدیه بانک است که در آن موارد زیر باید قید شده باشند:

  • گواهی باید با سربرگ مخصوص بانک صادر شود.
  • گواهی باید به نام اقدام کننده برای اخذ ویزا صادر شود. (البته در صورت متاهل بودن می‌توان به نام همسر نیز صادر شود)
  • اطلاعات مربوط به آدرس، شماره تماس و ایمیل باید در گواهی تمکن مالی قید شده باشد.
  • شماره حساب به صورت دقیق باید درج شود.
  • از افتتاح حساب باید حداقل ۶ ماه گذشته باشد.
  • موجودی روز حساب باید در روزی که گواهی را دریافت می‌کنید، درج شده باشد.
تصویری از گواهی تمکن مالی بانک مسکن برای عنوان نکات مهم در مورد اخذ گواهی تمکن مالی انتخاب شده است.
مهم ترین نکته در گواهی تمکن مالی این است که باید در سربرگ مخصوص بانک مورد نظر صادر شده باشد

 

علاوه بر ارائه اطلاعات دقیق در گواهی ارائه شده توسط بانک، نکات مهم دیگری نیز وجود دارند که رعایت آنها به شما در موفقیت‌آمیز بودن پروسه درخواست ویزا کمک می‌کند:

  • بهتر است تمامی پول در ۶ ماه یا ۳ ماه گذشته در حساب قفل شود.
  • سعی کنید تا مشخص شدن وضعیت درخواست ویزا پول را از حساب خارج نکنید.
  • شما می توانید یک روز پول را در حساب نگه دارید و گواهی تمکن بگیرید، اما گزینه بهتر برای فرآیند ویزا این است که این پول در ۶ ماه گذشته در حساب مانده باشد.
  • لازم نیست موجودی حساب خیلی بیشتر از مبلغ خواسته شده سفارت باشد (بهتر است حداقل ۵ درصد بیشتر باشد).
  • در پرونده خود مبلغ بالاتر از سطح تعیین شده را ادعا نکنید.
  • به هیچ عنوان از گواهی تمکن مالی جعلی استفاده نکنید.
  • نرخ ارز تمکن مالی توسط سفارت معمولا بر اساس نرخ ارز بازار آزاد محاسبه می‌شود.

بهترین روش اثبات تمکن مالی قانونی بودن فرآیند آن است. شما فقط کافی است موجودی حساب خود را در سطح مبلغ درخواستی سفارت نشان دهید. توجه داشته باشید که پروسه گواهی تمکن با صورتحساب بانکی، که گردش حساب را نشان می‌دهد، فرق می‌کند.

ویزای تمکن مالی چیست؟

اما حالا نوبت به ویزای تمکن مالی می‌رسد که در واقع یک پروسه اخذ مجوز اقامت موقت یا دائم از طریق «خود حمایتی» است. این پروسه در ایران به مهاجرت و اقامت به روش تمکن مالی معروف است، اما در زبان بین الملل بیشتر مجوز اقامت به روش افراد مستقل مالی (Residence Permit of Financially Independent Persons) شناخته می‌شود. این نوع ویزا به شما و خانواده‌تان اجازه می‌دهد تا با اثبات توانایی مالی غیر فعال و ثابت خود بتوانید در کشور مورد نظر زندگی کنید. مجوز اقامت تمکن مالی، به شما این امکان را می‌‌هد تا برای یک مدت زمان مشخص در یک کشور خارجی اقامت داشته باشید. این نوع ویزا برای افراد بازنشسته، ثروتمند یا کسانی که درآمد ماهانه یا سالانه ثابت دارند، گزینه‌ای فوق العاده برای اقامت در یک کشور خارجی است.

شرایط اخذ ویزای تمکن مالی چیست؟

همان طور که گفته شد، شما باید دارای یک منبع درآمد غیر فعال در کشور خود باشید. این منبع درآمد می‌تواند ملک، سود حاصل از بورس، بیمه، اجاره ملک یا سرمایه گذاری در کشور خودتان باشد. در اغلب موارد دارندگان مجوز تمکن مالی، اجازه کار در کشور مقصد را ندارند و تنها می‌توانند یک کسب و کار را راه اندازی و مدیریت کنند. این نوع مجوز برای کسانی که کسب و کار خود را از دور کنترل می‌کنند یا افراد ثروتمندی یا بازنشستگانی که فقط می‌خواهند از امکانات بهتر زندگی در یک کشور دیگر استفاده کنند مناسب است. به ویژه مهاجرت از طریق گزینه خود حمایتی، برای اعضای خانواده یک فرصت فوق العاده برای تحصیل، زندگی بهتر، پیشرفت شغلی و غیره خواهد بود. به طور کلی شرایط زیر را باید برای واجد شرایط بودن اخذ این نوع مجوز داشته باشید:

  • درآمد قانونی در خارج از کشور مقصد برابر یا بالاتر از سطح تعیین شده (درآمد شما می‌تواند شامل حقوق بازنشستگی، سهام قابل انتقال، املاک و مستغلات، مالکیت معنوی یا حقوق مالی ثابت باشد)
  • پس اندازی که نشان دهد می‌توانید برای مدت اعتبار مجوز اقامت اولیه، هزینه‌ها را تامین کنید.
  • خرید یا اجاره مسکن مناسب در کشور مقصد
  • رعایت قوانین کشور مقصد در طول اقامت
  • نداشتن سابقه کیفری
تصویری از فردی در حال شمردن پول برای عنوان شرایط اخذ ویزای تمکن مالی چیست؟ انتخاب شده است.
در پروسه‌ی دریافت گواهی تمکن مالی اگر فرد متقاضی متاهل باشد، می‌توان گواهی را به نام همسرش نیز صادر نمود

 

مزایای اقامت تمکن مالی

مهم‌ترین مزیت ویزای تمکن مالی، پروسه نسبتا راحت‌تر آن نسبت به دیگر روش‌های اخذ مجوز اقامت است. شما فقط کافی است ثابت کنید در طول مدت اقامت، مثلا برای ۱ سال توانایی حمایت مالی از خود و خانواده‌تان را دارید تا مجوز اقامت را دریافت کنید. قوانین هر کشور در مورد مهاجرت از طریق تمکن مالی متفاوت است؛ مثلا در مورد ویزای D7 پرتغال بر خلاف بسیاری از کشورهای دیگر شما علاوه بر اقامت می‌توانید مشغول به تحصیل و حتی کار شده و درآمد کسب کنید. اگر بخواهیم همین ویزای D7 یا خود حمایتی پرتغال را مدنظر قرار دهیم، مزایای زیر را دارد:

  • ورود و گردش آزاد در تمام کشورهای حوزه منطقه شینگن
  • زندگی، کار و تحصیل در پرتغال
  • استفاده از مزایای مالیاتی از طریق برنامه NHR
  • استفاده از سیستم مراقبت بهداشتی و درمانی پرتغال
  • روند سریع صدور ویزا
  • الحاق خانواده
  • اقدام برای اقامت دائم و دریافت پاسپورت پرتغال بعد از ۵ سال

مدارک لازم برای دریافت ویزای تمکن مالی

در مورد مدارک نیز هر کشور قوانین خاص خودش را دارد و ممکن است مدارک بیشتر یا کمتری را از شما بخواهد. به طور کلی مدارک مشترک برای اخذ ویزای خود حمایتی موارد زیر هستند:

  • فرم درخواست ویزا
  • پاسپورت معتبر
  • دو قطعه عکس پاسپورتی
  • اثبات تمکن مالی (داشتن درآمد غیر فعال همچون املاک و مستغلات، سود حاصل از اجاره ملک، سرمایه گذاری، سهام و غیره یا حقوق ثابت بازنشستگی)
  • مسکن مناسب در کشور مورد نظر
  • گواهی عدم سوء پیشینه
  • بیمه مسافرتی
  • صورتحساب گردش حساب ۶ ماه (سفارت تعیین می‌کند)

تفاوت اقامت تمکن مالی با اقامت از طریق سرمایه‌گذاری

اقامت از طریق تمکن مالی با سرمایه گذاری متفاوت است. در تمکن مالی یا خود حمایتی، شما فقط نیاز به اثبات داشتن یک درآمد غیر فعال ثابت ماهانه یا سالانه به کشور مقصد هستید تا در آنجا اقامت داشته باشید. در مورد ویزای سرمایه گذاری شما باید در زمینه‌هایی که کشور مقصد تعیین کرده مثل املاک، زمین، صنعت، کسب و کار، حیطه‌های فرهنگی و آموزشی و غیره سرمایه گذاری کلان و تاثیرگذار در اقتصاد آن کشور داشته باشید. در هر دو مورد اجازه اقامت موقت اولیه معمولا برای ۲ سال را دارید و در صورت برآورده کرده الزامات و خواسته‌های کشور مقصد می‌توانید مجوز اقامت موقت را به دائم و در مواردی اقدام به اخذ شهروندی و تابعیت آن کشور کنید.

همین حالا با ما رایگان مشاوره کنید